Őrségi Nemzeti Park

Cím

9941 Őriszentpéter, Siskaszer 26/A.

Telefon

(+36) 94/548-034

Honlap

www.orseginemzetipark.hu

E-mail cím

tourinform.orseg@gmail.com

Magyarország első ÉDEN díjas célterülete a turisták szavazatai alapján méltán került „Magyarország 7 csodája” közé is. Egyedülálló tájharmónia, megfogható csend, jó levegő, falusi vendégszeretet. Árpád-kori templomok, tájba simuló haranglábak és porták, gazdag élővilág. Egy olyan vidék, ahol az ősi családok a honfoglalás óta egy helyben élnek, büszkén megőrizve múltjukat, hagyományaikat.

Az Őrségbe érkezőket több kategóriában hangulatos falusi szálláshelyek várják. Az ide látogatókat többször megragadja a befogadás érzése, a kerítés hiánya, a tágas dús gyeppel, virággal borított kertek, kaszálógyümölcsösök látványa. A tavaszi virágpompa, az ébredő, kiteljesedő természet több érzékszervre hatva felfedezésre csábít.

A tavaszi látványosságok nyitányát március elején a tavaszi tőzike virágzása jelenti. Áprilisban a kockás liliom és a réti orchideák, majd a csillagos nárcisz és sárga liliom készteti önfeledt rácsodálkozásra a barangolókat. A nemzeti parki értékek felfedezését vezetett túrákon szakemberek segítik. Az önálló megismerés híveit tanösvények, jelzett turistautak várják.

Az Őrség méltán híres néprajzi értékeiről is. A Szalafő-Pityerszeren található Őrségi Népi Műemlékegyüttes felújítva, kibővült autentikus kiállítási anyaggal, kapcsolódó családbarát programokkal, helyi ételspecialitásokkal várja a látogatókat. Ezen kívül a pankaszi szoknyás harangláb, a nagyrákosi tájház, valamint mindkét falu gondosan felújított kovácsműhelye gyarapítja az attrakciók sorát.

A szakrális emlékek közül kihagyhatatlan élményt kínál a freskóiról híres veleméri és az őriszentpéteri katolikus templom, a festett fakazettás mennyezettel bíró szentgyörgyvölgyi református templom is.

A hagyományos népi mesterségek közül kiemelkedik a fazekasság. Érdemes ellátogatni Magyarszombatfára, ahol „fazekas faluhoz” méltóan számos ház előtt ágasfára akasztott fazekas termékek jelzik a működő, nyitva tartó műhelyeket. Ezekbe betérve a gelencsérség ősi fortélyaival ismerkedve hasznos és szép termékek vásárlására is lehetőség nyílik. A falu egyik büszkesége a felújított 1897-ben épült zsupptetős fazekasház, mely bemutatóhelyként várja a látogatókat. A rozsszalmából és mogyoróháncsból font „kópicokkal” többnyire már csak kiállítási tárgyként találkozhatunk, ám Szalafőn és Őriszentpéteren még ügyes kezű emberek őrzik e tetszetős tárolóedények, dísztárgyak készítésének fogásait.

Az őrségi gasztronómia klasszikus kínálati elemei közé tartozik az erdei gombaleves, a dödölle, a vadpörkölt, a hajdinamálé vagy a tökös-mákos rétes is. A helyi termékek közül keresett az őrségi tökmagolaj, szombatonként a vásárlókat az őriszentpéteri termelői piac várja.

Az aktív túrázás szerelmeseit kerékpárkölcsönzők, lovas-turisztikai szolgáltatások, szekértúrák, gyalogtúra lehetőségek, túraversenyek várják.

Ízelítő a programajánlatból:

-          Pityerszeri húsvétváró, április 4.

-          Pünkösdölő Pityerszeren, május 24.

-          Őrségi Tökfesztivál, szeptember 25-27.

 Az Őrségbe érkezőket széleskörű információszolgáltatás várja az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság által üzemeltetett Tourinform Őrségnél.

DSC_0181-d14bbe85ac55df141d585bbde0f486ca.JPG
pettyes_gte_-_MT-3485f2671774b372b2195e00a7aed31a.jpg
vidrad_-_MT_(2)-a5635f8900e5face538ee9bcb885c5a4.jpg

Vissza...